preskoči na sadržaj

Osnovna škola Ane Katarine Zrinski Retkovci

Ana Katarina

Zrinski

 

Grofica Ana Katarina Zrinski, rođ. Frankopan (Bosiljevo, oko 1625. - Graz, 16. studenog 1673.), hrvatska književnica, velikašica iz obitelji Zrinski.
Bila je poznata kao mecena i poticateljica kulturnih djelatnosti svoga vremena, te kao prva žena u banskoj Hrvatskoj koja se bavila ne samo prevođenjem, nego je i sama pisala književne tekstove.

U očevoj kući (Vuk II. Krsto Frankopan) je imala bogatu knjižnicu i dobila je temeljito obrazovanje. Od majke njemice je naučila njemački, a kasnije još mađarski, latinski i talijanski jezik. Udala se za Petra Zrinskoga i s njim je imala četvero djece.

Odlučno je podupirala protuhabsburšku politiku svojega supruga Petra, u vrijeme Zrinsko – frankopanske urote. Slomom urote, dospjela je u nemilost bečkog dvora, a tijekom istrage preuzela je krivnju na sebe. Zatočena, umrla je u dominikanskom samostanu u Grazu.

Od poznatijih djela ističe se molitvenik Putni tovaruš kojeg je napisala u Ozlju 1660.godine.

Rodoljubni život i tragičan svršetak ove hrvatske velikašice, poznat je svima najviše po romanu Eugena Kumičića Urota Zrinsko-Frankopanska.


Koliko je sati?

Školsko zvono / Prijevoz

 

 

 

 

 

 

 

Savjetujemo
Brojač posjeta
Ispis statistike od 5. 4. 2021.

Ukupno: 21563
Ovaj mjesec: 192
Vrijeme

booked.net

Tražilica


Napredno pretraživanje
Traži
CMS za škole logo
Osnovna škola Ane Katarine Zrinski Retkovci / Matije Gupca 22, HR-32282 Retkovci / os-akzrinski-retkovci.skole.hr / skola@os-akzrinski-retkovci.skole.hr
preskoči na navigaciju