preskoči na sadržaj

Osnovna škola Ane Katarine Zrinski Retkovci

Što je to pedagogija?

Što je to PEDAGOGIJA i čime se sve bavi školski pedagog?

 

     Sam naziv pedagogija potječe od grčke rijeci PAIDAGOGOS  (pais-dijete;agein-voditi) što doslovno prevedeno znači voditi dijete. Pedagogom se u antičkoj Grčkoj zvao rob koji je vodio djecu svojih vladara na igru, u školu i sl., a vremenom se taj naziv proširuje na sve osobe koje se bave odgojem kao što su učitelji,  roditelji, odgojitelji. Pedagogija kao znanost istražuje odgojni proces i zato je taj proces, kao dio društvene stvarnosti,  predmet kojim se ona bavi, proučava ga i unapređuje.

   Odgoj, kao složeni fenomen, nemoguće je svesti na jednu definiciju. Neki autori ga definiraju kao proces formiranja čovjeka s njegovim pozitivnim osobinama  (intelektualnim, moralnim, tjelesnim, estetksim i radnim vrijednostima). Drugi autori definiraju odgoj kao svaku svjesnu djelatnost kojom se razvijaju psihofizičke osobine čovjeka, bilo da ih on razvija i ostvaruje na samom sebi (samoodgoj) bilo da razvoj navedenih vrijednosti usmjerava prema drugim osobama. Prema tome, odgoj je proces koji je usmjeren na razvoj čovjeka. Putem njega biološki individuum prerasta u ličnost odnosno psihički, fizički i duhovno se razvija, napreduje i sazrijeva. Samim tim značaj odgoja je od neprocjenjive vrijednosti, a možemo ga promatrati s aspekta društva i aspekta pojedinca.

    S druge strane, obrazovanje se definira kao proces usvajanja znanja, vještina i navika što je temelj za formiranje psihofizičkih sposobnosti i naučnog pogleda na svijet. Obrazovanje se odnosi na kognitivnu sferu ličnosti i predstavlja racionalnu osnovu odgoja. Odgoj je širi pojam od obrazovanja odnosno on u sebi uključuje i obrazovanje.

     Sada kada sam vam pojasnila dva osnovna pojma na kojima se zasniva pedagogija kao znanost, lakše vam je razumjeti sadržaj poslova kojima se bavi školski pedagog.


Koliko je sati?

Školsko zvono / Prijevoz

 

 

 

 

 

 

 

Savjetujemo
Brojač posjeta
Ispis statistike od 5. 4. 2021.

Ukupno: 21563
Ovaj mjesec: 192
Vrijeme

booked.net

Tražilica


Napredno pretraživanje
Traži
CMS za škole logo
Osnovna škola Ane Katarine Zrinski Retkovci / Matije Gupca 22, HR-32282 Retkovci / os-akzrinski-retkovci.skole.hr / skola@os-akzrinski-retkovci.skole.hr
preskoči na navigaciju