Od zrna do kruha (šk. god. 2017./2018.)
Autor: Sanja Kasač, 18. 12. 2017.
Od zrna do kruha Malo zrno u zemlju pada. Čeka kišu da pusti klicu. Prvo se zeleni i pušta klas koji će dati kruh za sve nas. Zrelo zrno se vozi do mlina gdje će biti brašna fina. To brašno ide dalje, u pekarove se ruke šalje. Pekar s njime čuda stvara i peciva budu prava. Pecivo u pećnicu stavi. Gotov proizvod on vadi. Kad u školu krenem prvo u pekarnicu skrenem. Kupim perec mali i zahvalim na hrani. Renato Miličević
Maleno zrno u zemlji spava.
U zemlji bubri, raste i buja.
Ubrzo proviri prva klica.
U proljeće izvire zelene vlati.
Sunce ih grije, kiša zalijeva, biljka raste.
Izraste zreli pšenični klas.
Kada pšenica sazri, ovrši se i pakuje u vreće.
Odvozi se u mlin gdje se melje u brašno.
Brašno se nosi u pekarnice.
Pekari izrađuju kruh, kifle, perece i druge krušne proizvode.
Svakoga jutra u pekarnicama i prodavaonicama miriše svježi kruh.
Marina Barić