preskoči na sadržaj

Osnovna škola Ane Katarine Zrinski Retkovci

 > Naslovnica
Vijesti

Dan bijelog štapa

Autor: Tamara Radoš, 21. 10. 2021.

Ove godine u našoj školi knjižničarka i 6. razred obilježili su Međunarodni dan bijelog štapa u obliku radionice.

Cilj radionice je razvijanje senzibiliteta kod učenika za slijepe i slabovidne osobe.

Upoznati učenike sa izumiteljem pisma za slijepe osobe Louisom  Braillom, kao i ostalim pomagalima kojima se služe slijepe osobe. 

 

Međunarodni dan bijelog štapa se obilježava svakog  15. listopada od 1964. godine, kad je Lyndon Johnson, tadašnji predsjednik Sjedinjenih Američkih Država, taj dan proglasio Danom bijelog štapa.

Osim što je prometni zaštitni znak slijepih u sve gušćem prometu, bijeli štap slijepima omogućuje samostalno kretanje na poznatom terenu.

U Hrvatskoj se s obilježavanjem počelo 1996. godine, Hrvatska  se priključila mnogobrojnim zemljama u kojima je Međunarodni dan bijelog štapa prerastao u Međunarodni dan slijepih, kojim se najšira javnost upoznaje s problematikom slijepih osoba.

Radionica se sastojala od različitih aktivnosti, kao što je koristimo se ostalim osjetilima Zavirimo u svijet tame - igra.

Te su učenici na papirićima brajicom pisali svoje ime i prezime.

Sljepoća je uvijek bila i biti će teška invalidnost, te je stoga neophodno konstantno pratiti specifične potrebe i probleme slijepih. Ovoj populaciji upravo moderna tehnologija uvelike olakšava život, ali i nadalje, bez obzira na moderna poboljšanja, postoje specifične potrebe koje se mogu pomaganjem svakom pojedincu koji je pogođen ovom vrstom invalidnosti, zato je važno potaknuti sustavnu senzibilizaciju i osvješćivanje javnosti o važnosti podrške osobama s oštećenjem vida.

Svi smo mi isti samo po tome što smo različiti! (Vježbaonica sreće)

 
Koliko je sati?

Školsko zvono / Prijevoz

 

 

 

 

 

 

 

Savjetujemo
Brojač posjeta
Ispis statistike od 5. 4. 2021.

Ukupno: 21562
Ovaj mjesec: 191
Danas: 59
Vrijeme

booked.net

Tražilica
CMS za škole logo
Osnovna škola Ane Katarine Zrinski Retkovci / Matije Gupca 22, HR-32282 Retkovci / os-akzrinski-retkovci.skole.hr / skola@os-akzrinski-retkovci.skole.hr
preskoči na navigaciju