preskoči na sadržaj

Osnovna škola Ane Katarine Zrinski Retkovci

 > Naslovnica
Vijesti

Dan ružičastih majica

Autor: Jelena Špoljarić, 9. 3. 2021.

Dan ružičastih majica obilježava se svake zadnje srijede u veljači, a obilježava se kao dan borbe protiv vršnjačkog nasilja. Sve je započelo 2007. godine kada je srednjoškolac Charles došao u školu u ružičastoj majici, kao znak potpore majci oboljeloj od raka dojke (ružičasta vrpca simbol je te bolesti) te se našao kao predmet maltretiranja i izrugivanja svojih vršnjaka. Nekoliko dana kasnije, njegovi prijatelji organizirali su prosvjed. Dvojica učenika također se došla u školu u ružičastoj majici, kupili su ih još 50-ak i dijelili drugim učenicima, u znak potpore prijatelju te s ciljem ukazivanja na problem nasilja koje je svakodnevno prisutno među vršnjacima. Akcija se vrlo brzo proširila diljem svijeta, a u Hrvatskoj je Sabor 2017. godine izglasao Dan ružičastih majica kao Nacionalni dan borbe protiv nasilja nad vršnjacima.

 

U našoj školi obilježili smo taj dan noseći ružičaste majice, napravili smo plakat te najvažnije, pričajući na satima razrednika o toj vrlo važnoj temi. Podijelili smo vlastita iskustva te još jednom osvijestili koliko je taj problem sveprisutan, a sve češće se skriva u virtualnom svijetu društvenih mreža, u kojemu nasilnici sve češće nalaze svoje žrtve. Temu smo ovim danom šire otvorili, a nastavit ćemo raditi na osvješćivanju da niti jedno dijete ne treba trpjeti u tišini.

 

Vršnjačkim se nasiljem smatra ako učeniku drugi učenik ili grupa učenika govori ili čini loše ili neugodne stvari. Zlostavljanjem se može smatrati i ako se učenika opetovano zadirkuje na način koji mu je neugodan  ili ako ga se namjerno izostavlja iz aktivnosti.

Sambolić Irena, nastavnica Biologije 

U sklopu školskog preventivnog programa koji kao ključnu stavku ima upravo prevenciju nasilja, s učiteljicama razredne nastave i učenicima nižih razreda, školska je pedagoginja održala pedagoške radionice u svrhu osvješćivanja ovoga sve češćeg problema kod djece i mladih. Naš školski preventivni program, uz prevenciju ovisnosti, intenzivno i već godinama radi i upravo na prevenciji nasilja općenito, ali s naglaskom na vršnjačko nasilje pa tako svake godine u suradnji s drugim učiteljima i učenicima, budu provedene brojne aktivnosti. Ove školske godine zbog specifične epidemiološke situacije, obilježavanje i provedba samih aktivnosti bila je malo drugačija. Budući da je predmetna nastava pohađala on line nastavu, pedagoginja je radionice i druge praktične aktivnosti, provela s učenicima nižih razreda. U prvom razredu na satu razrednika odradili smo pedagošku radionicu "Kako sačuvati i njegovati svoje mentalno zdravlje?", 29.1. u 1. razredu o nasilju smo razgovarali kroz igru i radionicu "Oprez u svakodnevnom životu - opasnost koja se krije iza računalnih igrica i u virtualnom svijetu". Nadalje, povratkom viših razreda u školske klupe održane su još i radionice u 6. razredu s nazivom "Tolerancija" u kojoj su učenici aktivno sudjelovali te rješavali i Upitnik samoprocjene tolerancije, a u 7. razredu o vršnjačkom smo nasilju razgovarali kroz provođenje pedagoške radionice pod nazivom "Vršnjački pritisak i samopoštovanje". 
 
školska pedagoginja Sanja Martinušić 
 
Koliko je sati?

Školsko zvono / Prijevoz

 

 

 

 

 

 

 

Savjetujemo
Brojač posjeta
Ispis statistike od 5. 4. 2021.

Ukupno: 21356
Ovaj mjesec: 8258
Danas: 75
Vrijeme

booked.net

Tražilica
CMS za škole logo
Osnovna škola Ane Katarine Zrinski Retkovci / Matije Gupca 22, HR-32282 Retkovci / os-akzrinski-retkovci.skole.hr / skola@os-akzrinski-retkovci.skole.hr
preskoči na navigaciju